Miksi kaupan tuotteissa on viivakoodit?

Jokainen kuluttaja törmää kaupassa käydessään viivakoodeihin, jotka muodostuvat eripaksuisista viivoista sekä numerosarjoista viivojen alapuolella. Miksi tätä viivakoodia tarvitaan, mitä numerot kertovat ja onko numerolla ja viivoilla jotain tekemistä keskenään? Tuttavallisesti viivakoodista ja numerosarjasta puhutaan enarina, virallisesti kyse on GS1:n GTIN-koodista.

Viivakoodi kertoo yksiselitteisesti mistä tuotteesta on kyse

huile_vinaigre

Kun GTIN-koodin numerot muutetaan venytetyiksi morseaakkosiksi, muodostuu viivakoodi. Eli lyhykäisyydessään viivakoodi on sama numerosarja viivoina, jotta se voidaan lukea kaupan kassapäätteellä. Itse numerosarja kertoo tuotteen valmistuttajan ja yksilöi kyseisen tuotteen. Numerosarja ei siis kuitenkaan kerro aina tuotteen alkuperämaata tai valmistajaa, vaikka usein näin onkin. GS1:n GTIN-koodin yksi parhaista ominaisuuksista on kuitenkin maailmanlaajuisuus – siitä riippumatta onko tuote valmistettu Ranskassa tai vaikka Brasiliassa, kun tuote on kooditettu oikein, se voidaan lukea minkä tahansa suomalaisenkin ruokakaupan kassapisteellä. GTIN-koodit ovat siis globaaleja ja yksilöllisiä ajasta ja paikasta riippumatta!

Jokaisella tuotteella on, ja tulee olla, oma koodinsa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eri kokoisilla samaa tuotetta sisältävillä pakkauksilla (esimerkiksi saman valmistajan kevytmaito 1 litra sekä kevytmaito 1,5 litraa) on omat koodinsa. Koodien avulla kaupan kassalla tiedetään tuotteen nimi ja hinta, ja verkkokaupassa on näkyvillä tuotteen nimi ja muut ominaisuudet, esimerkiksi ravintoarvot. 

Entä jos tuotteissa ei olisikaan viivakoodeja?

Monet muistavat vielä kaupat, joissa jokainen tuote oli hinnoiteltu erikseen oranssilla hintalapulla ja kassalla aikaa kului paljon tuotteen hinnan naputteluun – lisäksi kassahenkilö saattoi kirjata ylös mikä tuote oli myyty. Tämä oli hyvin hidasta ja tuotteiden yksilöllinen hinnoittelu vei paljon aikaa. Tietojärjestelmien yleistyttyä 80-luvun alkupuolelta lähtien myös kaupoissa siirryttiin nopeasti tuotteiden viivakoodien lukemiseen, jotta kassapistettä ja tuotteiden hinnoittelua pystyttiin tehostamaan. Ajansäästö on myös kustannuskysymys ja nämä säästöt on voitu siirtää tuotteiden hintoihin.

Miksi on tärkeää, että tuotteiden viivakoodit ovat oikein?

bain_1

Jos viivakoodit ovat oikein, kaupankäynti on tehokasta, nopeaa ja luotettavaa. Kuitenkin, jokainen on varmasti törmännyt tilanteeseen, missä kaupan kassapiste ei ole pystynyt lukemaan viivakoodia ja tämä aiheuttaa heti ongelmia, hidastumista sekä jonoja kassoilla. Yleensä tässä on kyse siitä, että viivakoodi on huonolaatuinen ja kassahenkilön pitää syöttää numerosarja manuaalisesti koneeseen. Ongelmia syntyy myös siitä, että kahdella tuotteella on sama koodi – tällöin järjestelmä ei voi tietää mistä tuotteesta on oikeasti kysymys. Myös kuluttajan on nykyisin mahdollista selvittää kenelle tuote kuuluu ja kuka on tuotteen valmistaja. Jos koodi ei ole oikein, tätä tietoa ei ole saatavilla vaan tieto voi olla täysin väärä.

GS1 valvoo viivakoodien oikeellisuutta

Suomessa GS1 GTIN-koodeja hallinnoi GS1 Finland. Tänä keväänä selvitetään Suomessa myytävien päivittäistavaroiden koodien oikeellisuus. Oletusarvoisesti Suomessa tilanne on varsin hyvä, mutta tavoitteemme on, että saamme mahdolliset virheet laskettua minimiin. Mukana selvitystyössä on kaikki suurimman Suomen kaupparyhmät, jolloin saamme erittäin kattavan lopputuloksen.

Takaisin uutishuoneeseen

Ota yhteyttä

Roskapostin estämiseksi, ruksaa ylläoleva laatikko.